Slapen 1


Slapen. Het ene kind doet het al vanaf zijn geboorte goed en andere kinderen doen er langer over.


Ik heb 4 kinderen en geen van de kinderen zijn slapers van geboorte af aan.

Mijn oudste sliep het eerste jaar alleen maar op en naast mij. Geen probleem, was handig met de borstvoeding en hij was maar alleen. Vanaf dat jaar hebben we hem we steeds meer in zijn eigen bedje gelegd, maar ergens halverwege de nacht kwam hij toch steeds weer bij ons. Tot 2 jaar heeft hij nachtvoedingen gehad. Daarna bleef hij wel regelmatig wakker worden en riep dan om ons of kwam naar ons toe. Hij is nu 8 jaar, dat doet hij nog steeds. Wanneer hij naar de wc is geweest, komt hij altijd even langs voor een knuffel of een kus voor hij weer naar zijn eigen bed gaat.

1 oktober 2020 kwam daar verandering in.

We hadden hem op bed gelegd zoals we altijd deden en we konden gewoon weer naar beneden lopen. Een half uur later kwam hij helemaal overstuur beneden, durfde niet te gaan slapen, wilde niet naar boven, maar echt onwijs overstuur, niet gewoon tijdrekken.
Uiteindelijk hebben we hem weer op bed gekregen door de ganglamp aan te laten, op de gang te blijven staan tot hij sliep en veel met hem praten.
Maar na een paar uur kwam hij midden in de nacht bij mij en durfde niet meer naar boven. Hij mocht bij mij liggen, want anders werden zijn broertjes wakker en waren we verder van huis. De volgende dagen kon hij niet vertellen waar hij nou zo bang voor was, maar hij durfde in ieder geval niet meer te gaan slapen.
Na een paar dagen zei hij dat het te maken had met een film die hij had gekeken, maar ik denk nog steeds dat er meer achter zit, maar dat hij dat niet kan of wil benoemen.

Hoe dan ook, slapen is wel erg fijn en we zijn er dus mee bezig gegaan dat hij weer zonder angst in zijn eigen bed kon slapen.
Allereerst hebben we zijn deur open gehouden met de ganglamp aan, een roller met Gentle Baby voor op zijn slapen en wij op de gang zitten tot hij sliep. Dit duurde soms wel een uur, maar dan sliep hij rustig in.
De ganglamp hebben we op een gegeven moment vervangen voor een nachtlampje in zijn kamer.
De tijd op de gang hebben we ook steeds een beetje verkort.
Tot ik ineens een ingeving kreeg. Laat ik de diffuser eens op zijn kamer zetten. Ik heb dat 2 jaar geleden ook een keer geprobeerd, maar toen kon hij er niet mee slapen omdat hij het spetteren van het water in de diffuser hoorde. Maar nu toch maar weer geprobeerd. Mijn diffuser van beneden boven in zijn kamer gezet en hem zelf de oliën uit laten zoeken.
Hij koos voor Lavendel, Orange en Cedarwood.
Deze combinatie in de diffuser gedaan en aan gezet tijdens het omkleden en voorlezen.
Toen het tijd was om te gaan slapen vond hij het geluid toch wat storend, dus moest de diffuser uit. De oliën zaten echter al in de kamer dus die konden hun werk wel doen.
En warempel, hij is die nacht niet bij mij gekomen om te knuffelen of om bij mij te liggen.
De dagen er na hetzelfde ritueel en ook toen kwam hij niet meer bij mij.
Het was duidelijk, ik was mijn diffuser kwijt, want hij vond het super fijn om hem op zijn kamer te hebben.

Uiteindelijk heeft hij zijn eigen diffuser gekregen met zijn eigen oliën. Hij is er super trots op en kan rustig slapen.
(Oh en inmiddels wil hij hem ook wel tijdens het inslapen aan hebben)